NCV-Stimuleringsprijs

De NCV wil dat er zo veel mogelijk onderzoek naar coeliakie, dermatitis herpetiformis en aanverwante aandoeningen gedaan wordt en wil talentvolle onderzoekers stimuleren om zich te blijven verdiepen in deze aandoeningen. Daarom kan jij je als aanstormend onderzoekstalent aanmelden voor de NCV Stimuleringsprijs. De winnaar krijgt een oorkonde en 15.000 euro om bestaand onderzoek verder uit te breiden. Of om te werken aan toepassing van de bevindingen in de praktijk.

Winnaar NCV-Stimuleringsprijs 2024

Eline Smits heeft in 2024 de NCV-Stimuleringsprijs gewonnen! De betrokken coeliakie-onderzoeker krijgt 15.000 euro om bestaand onderzoek verder te ontwikkelen.

Eline Smits_klein

Eline duikt in de mechanismen achter coeliakie. In een ‘minidarm op een chip’ een model dat is ontwikkeld in Groningen, kijkt ze naar het verschil in de darmwand van mensen met coeliakie en zonder. Zo kijkt ze naar de doorlaatbaarheid van de darmwand en de effecten van gluten. Als we de mechanismen achter de ziekte zo beter begrijpen, helpt dat mogelijk weer in het ontwikkelen van een behandeling.

Lees het interview met Eline

Start NCV-Stimuleringsprijs

In 2021 heeft de Nederlandse Coeliakie Vereniging de NCV Stimuleringsprijs in het leven geroepen. We zijn een bloeiende patiëntenvereniging die al sinds 1974 de vraagbaak en ontmoetingsplek is voor mensen die om medische redenen glutenvrij moeten eten. Wij weten daarom als geen ander hoe belangrijk onderzoek is naar coeliakie, dermatitis herpetiformis en aanverwante aandoeningen. Daarom willen wij graag succesvol onderzoek belonen en veelbelovende onderzoekers stimuleren zich te blijven inzetten voor ons!

Je komt in aanmerking voor de prijs als

  • Je in de afgelopen jaren onderzoek hebt gedaan op het gebied van coeliakie, dermatitis herpetiformis of aanverwante aandoeningen
    of
    je onderzoek hebt gedaan in een aanpalend veld, maar concreet van plan bent de komende tijd onderzoek te gaan doen naar coeliakie.
  • Je masterstudent, promovendus of wetenschapper bent en je je hoogste graad (bachelor, master of PhD) binnen de afgelopen zeven jaar ontvangen hebt.
  • Je een aanstelling hebt aan een Nederlandse universiteit, hogeschool, een niet-commerciële onderzoeks- en of zorginstelling of een in Nederland gevestigd bedrijf.
    • Die aanstelling bij deze instelling gegarandeerd is tot april 2025.

Je kunt binnen deze ronde één voorstel indienen.

Jury oordeel en NCV-leden bepalen samen de uitslag

De inzendingen worden eerst getoetst op wetenschappelijk niveau door enkele leden van onze Wetenschappelijke Adviesraad. Alle voorstellen van voldoende niveau gaan naar de jury bestaande uit drie deskundige leden van de NCV. De jury beoordeelt de kwaliteit van het onderzoek dat je al gedaan hebt, de impact en relevantie van jouw voorstel voor de besteding van de prijs en jouw potentieel in de wetenschap. De jury maakt rond 1 maart 2024 uit de inzendingen de nominaties bekend. Daarna kunnen de NCV-leden stemmen op hun favoriet van de genomineerden. Het juryoordeel en de stemmen van de NCV-leden wegen allebei mee voor de einduitslag. Op zaterdag 25 mei, 2024 tijdens het Glutenvrije Festival in Apeldoorn, maken we de winnaar bekend.

Award en geldbedrag als aanmoediging

De winnaar krijgt een oorkonde en een cheque van 15.000 euro. Daarmee kun je het onderzoeksvoorstel dat je hebt ingediend (deels) financieren.

Aanvraag 2024 is gesloten

Als je aan deze voorwaarden voldoet, kun je jezelf kandidaat stellen voor de prijs. 

  • Een curriculum vitae
  • Een overzicht van 1 A4 van het onderzoek dat je tot dusver hebt uitgevoerd en welke resultaten het onderzoek heeft opgeleverd. Graag inclusief bronvermelding naar relevante ondersteunende (wetenschappelijke) publicaties.
  • Een voorstel van max. 1500 woorden waarin je uitlegt hoe het huidige onderzoek zou worden uitgebreid of tot welke toepassing in de praktijk de prijs zou kunnen leiden. De bestedingsruimte is 24 maanden na toekenning van de prijs.

Veelgestelde vragen over de NCV-stimuleringsprijs

  • Wat is de NCV stimuleringsprijs?

    Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

    Een erkenning vanuit de NCV voor belangrijke wetenschappelijk onderzoek op het gebied van coeliakie, dermatitis herpetiformis of aanverwante aandoeningen die ook behandeld worden door een glutenvrij dieet. De onderzoeken en toepassingen zullen leiden tot de bevordering van de gezondheid van onze leden en zijn van waarde van de samenleving

  • Waarom wordt de prijs uitgereikt?

    Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

    De NCV wil met de prijs jonge onderzoekers stimuleren om zich te blijven richten op coeliakie, dermatitis herpetiformis en aanverwante aandoeningen die behandeld worden met een glutenvrij dieet.

  • Wie komt in aanmerking voor de prijs?

    Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

    • Onderzoekers die in de afgelopen jaren onderzoek hebben gedaan, of dat willen gaan doen, op het gebied van coeliakie, dermatitis herpetiformis of aanverwante aandoeningen die ook behandeld worden met een glutenvrij dieet. Die kan zijn op het gebied van biomedisch onderzoek, kwaliteit van leven of voeding.
    • De onderzoekers zijn masterstudent , promovendus of wetenschapper en hebben de hoogste graad (bachelor, master of PhD) binnen de afgelopen zeven jaar ontvangen. Er zijn verlengingen mogelijk voor deze termijn van zeven jaar voor periodes waarin de onderzoeker niet werkzaam is geweest in wetenschap in verband met bijvoorbeeld zorg-, ouderschapstaken of ziekte
    • De onderzoekers zijn verbonden aan een Nederlands instituut, organisatie of bedrijf.
  • Welk initiatief/onderzoeksvoorstel komt in aanmerking voor de prijs?

    Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

    Baanbrekende en/of effectieve projecten of toepassingen in Nederland op het gebied van coeliakie, dermatitis herpetiformis of aanverwante aandoeningen die behandeld worden met een glutenvrij dieet en/of op het gebied van dat glutenvrije dieet.

  • Wat houdt de prijs in?

    Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

    De wetenschapper, persoon, instelling of organisatie ontvangt naast een oorkonde, een cheque van € 15.000 euro te besteden aan een wetenschappelijk onderzoeksproject dat in de aanvraag is beschreven binnen een jaar na de uitreiking van de prijs.

  • Hoe komt de shortlist met de genomineerden tot stand?

    Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

    Onderzoekers kunnen zichzelf kandidaat stellen voor de prijs. Dat doe je door het volgende in te sturen:

    • Een curriculum vitae
    • Een overzicht van 1 A4 van het onderzoek dat je tot dusver hebt uitgevoerd en welke resultaten het onderzoek heeft opgeleverd. Graag inclusief bronvermelding naar relevante ondersteunende (wetenschappelijke) publicaties.
    • Een voorstel van max. 1500 woorden waarin je uitlegt hoe het huidige onderzoek zou worden uitgebreid of tot welke toepassing in de praktijk de prijs zou kunnen leiden. De bestedingsruimte is 24 maanden na toekenning van de prijs.

    Na een check op wetenschappelijke kwaliteit door 3 leden van de Wetenschappelijke Adviesraad, beoordeelt een deskundige jury van 3 NCV leden de inzendingen en nomineert drie inzendingen. Zij kijkt naar de kwaliteit van het onderzoek, de impact en relevantie voor coeliakie en verwante aandoeningen en het potentieel van de onderzoekers. Daarna start het stemmen door de leden.

  • Mijn onderzoek staat op de shortlist. Hoe gaat het nu verder?

    Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

    Ben je door de vakjury genomineerd om op de shortlist te komen dan nemen we contact met je op. We vragen je dan om een kort filmpje van 1 minuut in te sturen waarin je jezelf en je onderzoek voor onze leden presenteert. En we vragen je een publiekssamenvatting van maximaal 250 woorden op te sturen. Deze zullen we verspreiden onder onze leden. Zij mogen stemmen op hun favoriet.
    Het juryoordeel en het oordeel van de NCV leden telt allebei voor 50%.

  • Wie wint de NCV Stimuleringsprijs?

    Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

    Een vakjury kiest de nominaties en bepaalt voor 50% de uitslag. De NCV leden bepalen met stemmen de overige 50%. Stemmen kan rond april 2024. In het onwaarschijnlijke geval dat de stemmen staken, heeft de vakjury de beslissende stem.

  • Wie zitten er in de jury?

    Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

    Drie deskundige leden van de NCV.

  • Wanneer wordt de winnaar 2024 bekend gemaakt?

    Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

    Op zaterdag 25 mei 2024, tijdens het Glutenvrije Festival. We zullen daarnaast bij het toekennen van de prijs en een jaar later aandacht besteden aan de prijs in het Glutenvrij Magazine van de NCV.

  • Waar gaat de cheque van 15.000 euro heen?

    Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

    De winnaars doen een suggestie voor een wetenschappelijk onderzoek of project in de praktijk. De jury toetst of het aangedragen onderzoek of project in aanmerking komt voor het geldbedrag. De toetsingscriteria zijn:

    • Het gaat om onderzoek dat relevant is voor coeliakie, dermatitis herpetiformis en aanverwante aandoeningen.
    • De besteding is binnen 24 maanden na toekenning van de prijs.
    • De onderzoeker heeft voor die periode nog een aanstelling.
    • De besteding is niet voor financiering van die aanstelling.
  • Waar komt de cheque van 15.000 euro vandaan?

    Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

    Als NCV hebben wij een onderzoeksfonds. Regelmatig krijgen wij donaties en legaten van mensen, met als doel om onderzoek op het gebied van coeliakie, dermatitis herpetiformis een aanverwante aandoeningen te stimuleren.

    Het geld uit dit fonds zetten wij in voor:

    • Het co-financieren van belangrijk onderzoek op het gebied van coeliakie, dermatitis herpetiformis en aanverwante aandoeningen in Nederland.
    • Het doen van eigen onderzoek n.a.v. vragen van leden. Bijvoorbeeld naar kruisbesmetting.
    • De NCV Stimuleringsprijs om te zorgen dat goede onderzoekers zich blijven inzetten voor coeliakie, dermatitis herpetiformis en aanverwante aandoeningen in Nederland.

    Hiernaast werven we ook nog geld samen met de Maag-Lever-Darm-Stichting om ‘Meer Grip op Coeliakie’ te krijgen. Voor meer informatie: www.gripopcoeliakie.nl

  • Sinds wanneer bestaat de NCV Stimuleringsprijs?

    Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

    De NCV Stimuleringsprijs werd 2022 voor het eerst uitgereikt.

  • Is het een terugkerende prijs?

    Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

    Vooralsnog wordt de prijs drie keer uitgereikt; in 2022, 2023 en 2024. Daarna zal het NCV bestuur evalueren.