Het Crossed Grain keurmerk op je verpakking?

Met het veilig glutenvrij keurmerk op de verpakking geef je consumenten de hoogst mogelijke garantie dat jouw product veilig is.

Het internationale Crossed Grain keurmerk is de hoogst mogelijke garantie voor consumenten en producenten dat een product glutenvrij is. Consumenten herkennen een glutenvrij product aan het keurmerk glutenvrij. Wil je deze consumenten voor je winnen? Neem dan gerust contact op met onze licentiemanager Andrea Wesselius via licentie@glutenvrij.nl of 035-6954002.

Glutenvrij is een groeimarkt

Het aantal mensen dat glutenvrij moet eten neemt sterk toe. Naar schatting hebben in Nederland alleen al zo’n 180.000 mensen coeliakie. Slechts een vijfde van hen weet dat. Van de mensen die het wel weten zijn er ruim 21.000 lid van de NCV. 

In 2023 ging in de totale markt in glutenvrije producten voor ruim €70 miljoen over de toonbank, waarvan ruim €50 miljoen aan houdbare glutenvrije producten. De verwachting is dat de markt in glutenvrije voeding de aankomende jaren met 5% per jaar zal doorstijgen. Als producent of leverancier van glutenvrije producten is het interessant om stil te staan bij deze groeiende groep.

Samen brengen wij het merk met het Crossed Grain keurmerk op de verpakking onder de aandacht van onze 21.000 leden. Lees meer over deze samenwerking in onze flyer (zie voor de Engelse versie hier).

Je kunt bij ons het keurmerk krijgen

CG logo voorbeeld Het Crossed Grain keurmerk van de AOECS, koepel van Europese coeliakieverenigingen, is binnen de Benelux onder licentie verkrijgbaar via de Nederlandse Coeliakie Vereniging. De glutenvrije consument weet dat dit keurmerk betekent dat het product uitgebreid gecontroleerd en gecertificeerd is, niet alleen op ingrediëntenniveau, maar ook op productieprocesniveau; veilig dus. Wellicht zijn jouw producten van nature glutenvrij (zoals haver en linzen), ook dan loont het de moeite om het Crossed Grain keurmerk op de verpakking af te beelden. Dan is het duidelijk dat jouw product door kruisbesmetting niet in aanraking is gekomen met glutenbevattende ingrediënten. 

Kijk voor de tarieven van het Crossed Grain keurmerk op de verpakking hier.

Voor de aanvraag van een licentie voor gebruik van het Crossed Grain keurmerk, is een glutenvrij certificaat nodig, zodat wij zekerheid hebben dat de producten én de productieprocessen glutenvrij zijn.

Heb je een eigen merk glutenvrije producten, maar ben je zelf niet de producent, dan kun je dit glutenvrij certificaat opvragen bij de producent.

De momenteel geaccepteerde auditschema’s zijn:

  • AOECS Standaard 3.0 *
  • BRCGS Global Standard Gluten-Free 4, modulen 1 t/m 7 én de additionele AOECS module 8

* Voor de audit glutenvrij waarbij gebruikgemaakt wordt van de AOECS Standaard 3.0 is de geaccrediteerde CI Schouten Certification onze preferred supplier.

Het certificeringsproces is minder ingewikkeld dan je wellicht denkt. Soms is er slechts een kleine aanpassing van het productieproces nodig om jouw product veilig glutenvrij te maken.

Welke producten hebben al het veilig glutenvrij keurmerk?

Een groot aantal producenten en leveranciers van glutenvrije producten werkt volgens de AOECS Standaard, de set regels waaraan ieder bedrijf dat het Crossed Grain keurmerk wil voeren moet voldoen om te garanderen dat de producten écht veilig zijn voor coeliakiepatiënten, en heeft via de NCV of een van de Europese collega-coeliakieverenigingen het keurmerk na een uitgebreide screening van hun productieprocessen en producten verkregen. Inmiddels staat op de verpakking van ruim 23.000 gelicentieerde producten in Europa het Crossed Grain keurmerk!

In de Benelux hebben ruim 2.000 gelicentieerde producten via de NCV het Crossed Grain keurmerk verkregen. Bekijk hier het overzicht van de merken en producenten/leveranciers in de Benelux

Crossed Grain keurmerk aangescherpt

De AOECS werkt aan de Gluten Free Alliance. Dat is om duidelijk te maken voor producenten en leveranciers, maar ook voor de glutenvrije consument, dat het Crossed Grain keurmerk een internationaal erkend keurmerk is van alle samenwerkende verenigingen van coeliakiepatiënten. Daarin werken we samen met voedselproducenten, leveranciers en supermarkten. Vandaar de ‘alliantie’. 

In 2022 is de AOECS Standaard vernieuwd. Deze wordt sinds 1 januari 2023 bij de glutenvrije audit gebruikt. De nieuwe standaard is niet revolutionair anders dan de oude, maar op basis van nieuwe inzichten zijn bijvoorbeeld de regels voor de beoordeling van grondstoffen wel aangescherpt.

Recalls - terugroepacties

Tijdens de audit glutenvrij wordt gebruikgemaakt van de AOECS Standaard. De Nederlandse Coeliakie Vereniging is aangesloten bij de koepel van Europese coeliakieverenigingen, AOECS.
Recalls en andere calamiteiten die voortkomen uit de audit glutenvrij kunnen worden gemeld bij de NCV via licentie@glutenvrij.nl met in de onderwerpregel 'Recall'.  Ook voor producenten die zelf niet het Crossed Grain keurmerk op de verpakking voeren, maar onder private label produceren voor bedrijven die dit glutenvrij keurmerk wel voeren, is dit een vereiste.

We registeren de recalls hier op onze website