Hanna Simpson

Mijn naam is Hanna Simpson en ik ben coeliakie en darmmicrobioom onderzoeker in het UMCG.

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het eten van gluten schade veroorzaakt aan de dunne darm. Hoewel genetische aanleg essentieel is voor het ontstaan van coeliakie, verklaren gluten en genen niet alles. Waarom ontwikkelt de ene persoon met genetische aanleg coeliakie en de andere niet? Steeds vaker wordt het darmmicrobioom—de enorme hoeveelheid bacteriën en andere microben die in onze darmen leven—aangeduid als een mogelijke ontbrekende schakel.

Het darmmicrobioom speelt een cruciale rol in de spijsvertering, de verdediging tegen schadelijke bacteriën en de regulatie van het afweersysteem. Bij coeliakie verandert er iets en uit ons onderzoek blijkt dat mensen met coeliakie een afwijkende samenstelling van hun microbioom hebben, zelfs na jarenlang een glutenvrij dieet te hebben gevolgd. Een specifieke bacterie valt daarbij op: Eubacterium rectale. Hoewel deze bacterie normaal gesproken veel voorkomt in gezonde darmen, blijkt dat sommige stammen van Eubacterium rectale genen dragen die gluten kunnen afbreken tot vormen die mogelijk het immuunsysteem extra activeren en ze beschadigen de darmcellen.

Met behulp van mijn vaardigheden in microbiologie en celcultuur en de steun van de NCV-Stimuleringsprijs, wil ik de interactie tussen deze bacterie, darmcellen en afweercellen, en de invloed van gluten op deze processen onderzoeken in het lab. Door deze mechanismen beter te begrijpen, hoop ik bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe strategieën om coeliakie in de toekomst effectiever te behandelen of zelfs te voorkomen.